TIM BERNE’S SNAKEOIL - THE DECEPTIVE 4

Tim Berne is eigenlijk het levende bewijs dat free jazz ook voor de gemiddelde jazz liefhebber interessant kan zijn met zijn over het algemeen redelijk toegankelijke muziek. Maar misschien is dit een al te boude uitspraak van een free jazz fan, zie het als een uitdaging. Berne heeft zijn ensembles altijd van aparte namen voorzien, zo waren er Big Satan, Bloodcount, Science Fiction en Hard Cell, voordat hij in 2012 zijn eerste opname maakte voor ECM met de groep Snakeoil en ondanks diverse andere samen werkingen , met Michael Formanek vooral, is deze groep nog steeds zijn main business. Na het debuut met Snakeoil volgde er nog 3 albums bij ECM, waarna hij ging opnemen bij Intakt Rec. met het album “The Fantastic Mrs.10” in 2020 met de fameuze gitarist Marc Ducret als gast.

Dit dubbelalbum bestaat uit live-opnamen met de reguliere bezetting van Snakeoil met Tim Berne op altsax, Matt Mitchell op piano, Oscar Noriega op klarinet en basklarinet en Ches Smith op drums en percussie. De eerste disc bevat een concert opgenomen in 2017 in Firehouse 12 in New Haven, Connecticut, disc 2 is een combinatie van de tweede en derde optredens van de band nog voor ze hun naam hadden, de eerste 3 nummers werden opgenomen in 2010 in de intieme ruimte van IBeam Space in Brooklyn , New York, terwijl het 4de nummer “Hemphill” een eerbetoon aan Berne’s mentor , saxofonist / componist Julius Hemphill, werd opgenomen in 2009 in het theater Roulette ook in Brooklyn, alles dus nog voor de eerste studio opnamen van de groep tot stand kwamen.

Hemphill’s album Dogon AD uit 1972 opende de oren van Berne voor de jazzmuziek, voordien luisterde hij vooral naar rhythm & blues en soul. “It might seem unusual for a group that has stayed together as long as Snakeoil to still go for blood every time we hit the stage, but there has never been any upholding back with this band, It’s always exciting, because these guys keep finding new ways of surprising me”, aldus Tim Berne in het cd boekje en dat beschrijft heel doeltreffend het geluid en de uitstraling van deze band.

Het gaat op deze twee cd’s om live muziek dus zijn de nummers relatief lang, vier nummers per cd. Zoals ik ook al schreef over “The fantastic Mrs.10” Berne’s debuut op Intakt Rec. deze muziek vereist wel enige inspanning, je moet je volkomen overleveren opdat je ondergedompeld raakt in de door elkaar heenlopende klanken. Het resulteert in een hallucinerende ervaring waarbij je één wordt met de muziek. Een uiterst sterk dubbel album.

Jan van Leersum.

Artiest info
   
 

bandcamp

Label: Intakt